Gevaarlijk?

Teken zuigen bloed bij zoogdieren, mensen en vogels en tekenbeten kunnen ontstekingen of abcessen veroorzaken. Teken zijn daarnaast ook overbrengers van een aantal gevaarlijke ziekten. De laatste jaren is er een duidelijke toename van het aantal teken en door teken overgebrachte ziekten bij mens en dier.

Bepaalde ziekten die vroeger alleen in warme landen voorkwamen, worden inmiddels ook in toenemende mate bij honden in Nederland aangetroffen. Dit is het gevolg van het feit dat de hond vaker mee op reis wordt genomen, waardoor andere tekensoorten en vreemde ziekten mee worden teruggebracht.

De belangrijkste ziekten die door teken op de hond worden overgedragen zijn Borreliose (ziekte van Lyme), Babesiose (piroplasmose), en Ehrlichiose (rickettsiose). De hier vermelde ziekten vormen slechts een greep uit de meest voorkomende aandoeningen die door teken kunnen worden overgebracht.
Bij het vermoeden van één van deze ziekten raadpleeg dan de dierenarts. Hij of zij zal de benodigde onderzoeken uitvoeren en een geschikte behandeling kiezen.

Wanneer en Waar?

Doordat het elk jaar warmer wordt, kunnen teken uit zuidelijke landen die Nederland binnenkomen, makkelijker overleven en bestaat er een groter risico op besmetting van de hond. Bovendien komen teken tegenwoordig het hele jaar voor, dus zowel in de zomer als in de winter. Het meest frequent komen ze voor bossen, parken, duinen en struikachtige gebieden.Wat te doen?

Het is raadzaam om de hond na elke wandeling te controleren op teken. Wanneer je een teek gevonden hebt, draait je deze er met een speciale tekentang uit. In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, hebben teken geen “schroefdraad”, dus de draairichting is niet van belang. Goed om te weten: ook wanneer de teek zich al heeft volgezogen, hoeft hij niet noodzakelijk meteen een ziekte te hebben overgedragen – het kan enkele dagen duren voordat de ziekteverwekkers vanuit de teek in de bloedsomloop van de hond komen. Hoe sneller je de teek kunt verwijderen, hoe beter.

Kans op teken verkleinen!

De eenvoudigste vorm is om de hond tegen teken zelf te beschermen met een tekenwerend en/of tekendodend middel, zoals een spray, shampoo, spot-on of een halsband. De beschermingsduur van deze producten loopt uiteen.
In onze trimsalon zijn tekentangen en alle bovenstaande middelen te koop.

© 2019 Honden&zo | alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden